Duminică, 31 Mai 2020

S Sport local

Volei, Divizia “A1” / Tricolorul a pierdut derbiul cu Arcada

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Voleibaliştii de la Tricolorul LMV Ploieşti au coborât, din nou, din fotoliul de lideri ai primului eşalon, după eşecul suferit, în această seară, în sala „Olimpia”, în confruntarea cu gălăţenii de la CS Arcada. Oaspeţii s-au impus, meritat, cu scorul de 3:1 (25:16, 23:25, 25:23, 25:16), la capătul unei partide în care s-a simţit, parcă, plusul de experienţă al băncii tehnice gălăţene.

La începutul acestui sezon, Arcada Galaţi era cotată drept principala favorită în lupta pentru titlu, după campania de transferări reuşită în vară. Atunci, printre alţii, moldovenii îl aduceau pe Bojan Janic, o legendă a voleiului din Serbia, fost căpitan al naţionalei plavilor, îl transferau, din Rusia, pe uriaşul Alexander Safonov (2.12), sau îl repatriau, de la Olympiakos Pireu, pe Andrei Spânu.  Cuplul de tehnicieni Harabagiu-Apostu, ambii foşti jucători ai defunctei Petrom Ploieşti, părea să aibă, astfel, la dispoziţie un lot cu care să facă legea în competiţia internă, doar că lucrurile nu s-au legat atât de bine pe cât şi-ar fi dorit conducerea clubului de la Dunăre, iar, săptămâna trecută, gălăţenii au mai făcut o achiziţie de marcă, instalându-l în funcţia de antrenor principal pe Martin Stoev. Omul cu care naţionala Bulgariei termina de trei ori consecutiv în „Top 5” al World League şi, totodată, cel care, cu două sezoane în urmă, câştiga titlul, în România, cu Tomis Constanţa.

Iar experienţa lui Stoev s-a simţit din plin în partida de la Ploieşti, una decisă şi de mutările inspirate, în momentele cheie, ale tehnicianului bulgar. Stoev a început meciul cu o formulă alcătuită 100% din jucători străini, cu care a cîştigat detaşat primul set (25:16), dar n-a ezitat să schimbe atunci când a simţit că jocul scârţie. L-a scos pe Gradinarov, compatriotul său, când a sesizat că preluarea nu mai venea aşa cum trebuie, a renunţat la Safonov, după ce rusul pierduse controlul pe fileu şi, mai mult, „arunca” serviciile în afara terenului, şi nici nu s-a sfiit să-l treacă pe margine pe Janici, pentru a apela la... ploieşteanul Liviu Cristudor, într-un final încins al setului trei. Iar, de fiecare dată, cei veniţi de pe bancă, Paşca, Spînu şi Cristudor, au adus plusul sperat, dând Galaţiului „oxigenul” necesar în momentele în care Tricolorul încerca să preia controlul ostilităţilor.

În cealaltă tabără, Sergiu Stancu a plecat, din start, cu un handicap important, neavându-i la dispoziţie pe brazilianul Ferreira (contract reziliat zilele trecute) şi pe cubanezul Centelles (accidentat). Tricolorul şi-a diminuat, astfel, considerabil forţa de atac, dar asta n-a fost singura problemă, pentru că nici ridicătorul Carrasco nu a fost prea inspirat, iar preluarea şi blocajul au fost departe de a se ridica la nivelul necesar pentru a câştiga o astfel de partidă. Şi, spre deosebire de oponentul său, Stancu n-a putut să schimbe sensul jocului nici cu jucătorii veniţi de pe margine, Farcaş, Aleksic sau Ghimeş.

Momentul psihologic din setul trei

Chiar şi aşa, însă, soarta putea să le surâdă ploieştenilor în meciul din această seară. După un primul set fără istoric, Galaţiul oprind tabela la 25:16, şi un al doilea în care Tricolorul a strâns rândurile şi s-a impus cu 25:23, se poate spune că totul s-a jucat în actul trei, unul pe care oaspeţii păreau să-l aibă sub control, conducând cu 16:11 la cel de-al doilea time-out tehnic.

Ploieştenii au recuperat, însă, formidabil, au egalat la 18, dar, imediat, un atac pe centru al lui Spânu şi o minge trimisă în aut de către Grigoraş le-au dat şansa gălăţenilor să se desprindă la două lungimi (20:18). Avantaj pe care oaspeţii şi l-au păstrat până la final, parţialul fiind închis de brazilianul Caio de Pra (25:23), iar elevii lui Stancu au acuzat din plin şocul pierderii unui set în care au alergat în van după adversari. Prăbuşirea totală a venit în cel de-al patrulea parţial, atunci când, de la 5:5, Galaţiul s-a dus la 13:5, pe serviciile lui Spânu, moment în care soarta meciului era, practic, decisă.

Tricolorul a cedat, astfel, pentru prima dată în acest sezon în propriul fief, bifând, totodată, cea de-a doua înfrângere stagională. Şi cum Steaua Bucureşti (3:1 cu Unirea Dej) şi ACS Municipal Zalău (3:0 cu „U” Cluj) şi-au luat, firesc, cele trei puncte în această etapă, Tricolorul a căzut de pe primul loc până pe poziţia a patra, fiind devansată atât de cele două echipe, cât şi de Arcada Galaţi

În etapa viitoare, ploieştenii se vor deplasa la Dej, pentru meciul, de sâmbătă, cu Unirea, dar, până atunci, vor avea de disputat, miercuri, returul din sferturile de finală ale Cupei României, cu SCMU Craiova. Partida se va desfăşura în sala „Olimpia”, de la ora 18.00, oltenii pornind de la avantajul victoriei cu 3:0 obţinută în jocul tur.

____________________________________________

Tricolorul LMV Ploieşti – CS Arcada Galaţi 1:3 (16:25, 25:23, 23:25, 16:25).

Tricolorul: Carrasco, Zhylinskyi, Milivojevic, Grigoraş, Riabukha, Voinea. Libero: Skundric. Au mai jucat: Farcaş, Ghimeş, Aleksic. Antrenor: Sergiu Stancu.

Arcada: Despotovski, Radovic, Janic, Caio de Pra, Safonov, Gradinarov. Libero: Rosic. Au mai jucat: Paşcan, Spînu, Cristudor, Zahar, Muscină. Antrenor: Martin Stoev.

Au arbitrat: Silvian Lungu și Bogdan Ispas (ambii din București).