Sâmbătă, 25 Ianuarie 2020

P Petrolul

Îi mai ţineţi minte? Ce mai fac străinii care au trecut, în ultimele sezoane, prin curtea Petrolului (V)

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Început la finalul lui 2014, după intrarea în insolvenţă, declinul SC FC Petrolul a continuat într-un ritm galopant, iar stagiunea 2015-2016 avea să fie cea care definitiva, astfel, dezastrul. Un campionat al agoniei, cu un lot alcătuit în vară, de cuplul Joiţa-Selymes, şi un cu totul altul din iarnă încolo, „opera” lui Mario Nicolae şi Constantin Schumacher.

În total au fost legitimaţi, pe parcursul anului competiţional, 18 jucători străini (10 în vară-toamnă, 8 în iarnă), care au fost rulaţi de către cei şase antrenori ce s-au perindat pe banca echipei (Tibor Selymes, Eusebiu Tudor, Mihai Oancea, Mihai Stoichiţă, Constantin Schumacher, Ionel Gane), şi doar foarte puţini au lăsat o impresie cât de cât favorabilă. De spus şi că, alături de cei 18, în lot s-au mai aflat trei stranieri, Peterson Pecanha, Gevaro Nepomuceno şi Toto Tamuz, supravieţuitori ai sezoanelor precedente.

Cu episodul de astăzi se încheie, astfel, serialul pe care www.sportonlineph.ro l-a dedicat fotbaliştilor străini ce au trecut, din 2011 încoace, prin curtea Petrolului, jucători despre care aţi putut citi aici, aici, aici şi aici.

Abdellah Zoubir (25 ani, mijlocaş, Franţa/Maroc) – singurul jucător venit în stagiunea 2015-2016 care a lăsat o impresie cu adevărat puternică. Mijlocaş extrem de tehnic, Zoubir a rezistat la Petrolul şi după pauza de iarnă, atunci când toţi străinii aduşi, la începutul campionatului, de Mihai Joiţa au fost puşi pe liber de Mario Nicolae, revenit pe postul de director sportiv al ploieştenilor.

Zoubir a jucat 41 de meciuri pentru Petrolul şi a marcat 5 goluri, iar din vara lui 2016 şi-a găsit angajament în Franţa, semnând cu RS Lens, în liga a doua. Acolo unde este titular de bază într-o echipă ce are şanse mari ca, în această vară, să revină în Ligue 1.

Sanaa Altama (26 ani, mijlocaş central, Franţa/Chiad) – „Va fi următorul transfer pe bani mulţi al Petrolului”, era lăudat Sanaa Altama de către Mihai Joiţa, în vara lui 2015, atunci când longilinul mijlocaş îşi făcea apariţia în curtea „găzarilor”. Doar că Altama n-a dansat nici măcar o vară la Ploieşti, iar la finalul lunii august îşi reziliase, deja, contractul, după doar trei apariţii în tricoul „galben-albaştrilor” şi un total de 110 minute jucate.

După „divorţul” de ploieşteni, a stat pe „bară” până în ianuarie 2016, atunci când a semnat, în Franţa, cu CS Sedan. La începutul actualei stagiuni s-a mutat la LB Chateauroux, în eşalonul trei francez.

Kadar Hassan (29 ani, mijlocaş, Franţa/Djibuouti) – un alt jucător despre care prea puţini îşi mai amintesc că a trecut pe la Petrolul. A venit în vara lui 2015, adus tot de Joiţa, dar a fost dat afară după mai puţin de două luni, apucând să bifeze doar 18 minute în Liga I, într-un joc cu Pandurii Tg. Jiu.

După şase luni de la despărţirea de Petrolul, a ajuns la FC Villefranche, o echipă din eşaloanele inferioare ale Hexagonului, trecând, din vara lui 2016, la RUFC Calais. De jucat, însă, a jucat, sub formă de împrumut, la Al Ain, în Emiratele Arabe Unite, grupare cu care a atins chiar finala Cupei Campionilor Asiei!

Jeremy Faug-Porret (30 ani, fundaş, Franţa) – venit de la FC Botoşani, la începutul campionatului, n-a părut un transfer chiar ratat, dar şi-a încheiat aventura la Ploieşti după doar şase luni, intrând, şi el, în „malaxorul” lui Mario Nicolae. A prins 22 de meciuri la Petrolul, toate ca titular.

Din februarie 2015 se află sub angajament cu Servette Geneva, în liga a doua elveţiană.

Guillaume Rippert (31 ani, fundaş stânga, Franţa) – recomandat, în momentul transferului, de cele peste 60 de apariţii în primul eşalon din Franţa, Rippert s-a plictisit repede de Petrolul. A semnat la începutul lui iulie şi a reziliat la jumătatea lui septembrie, nemulţumit de întârzierile salariale. A jucat 7 meciuri la Petrolul, aşa încât n-a apucat să se remarce cu ceva.

După „divorţul” de ploieşteni a stat trei luni pe tuşă, pentru ca, din decembrie 2015, să joace la SO Cholet, în a patra divizie din Franţa.

Sofien Moussa (29 ani, atacant, Tunisia) – petroliştii au sperat să descopere un nou Hamza Younes, atunci când l-au adus pe Sofien Moussa. Tot tunisian şi tot atacant, doar că Moussa avea prea puţin din rafinamentul lui Younes, punând preţ, în primul rând, pe forţa sa fizică. A convins, însă, prin devotamentul de care a dat dovadă de fiecare dată atunci când a intrat pe teren şi, în cele 19 prezenţe la Petrolul, a izbutit să marcheze de trei ori.

N-a mai fost dorit, în iarna lui 2016, de noua conducere a „lupilor”, aşa încât a plecat tocmai în Norvegia, la Tromso, acolo unde a stat până la începutul acestui an. A marcat cinci goluri în campionat şi s-a vorbit chiar de un interes al lui Rosenborg pentru el, însă, surprinzător, în urmă cu doar câteva săptămâni, Moussa a semnat cu FC Lokomotiv Gorna Oryahovitsa, formaţia clasată pe locul 13 în prima ligă din Bulgaria.

Nicolas Farina (30 ani, mijlocaş, Franţa) – adus pe ultima sută de metri înainte de startul sezonului 2015-2016, de la o echipă din Luxemburg, Farina a lăsat, totuşi, o impresie ok în cele opt jocuri prinse în tricoul „lupilor”. A dispărut din România în septembrie 2015, invocând o accidentare, dar adevăratul motiv l-a reprezentat nemulţumirea faţă de faptul că nu-şi primise drepturile salariale.

Nu s-a mai întors la Petrolul, iar la începutul lui 2016 a semnat cu SO Cholet.

Nicolae Milinceanu (24 ani, atacant, Rep. Moldova) – un transfer bizar al lui Mihai Joiţa, vorbindu-se la acel moment despre faptul că Milinceanu a venit, de fapt, la „pachet” cu Ropotan. Interesant a mai fost şi faptul că Milinceanu, deşi nu prindea terenul şi, deseori, nici chiar banca de rezerve la Petrolul, era convocat la naţionala Moldovei, lucru care spunea multe despre influenţa pe care o avea impresarul său.

A bifat şapte jocuri la Petrolul, cinci în campionat şi două în Cupa României, iar în iarna lui 2016 s-a întors în ţara natală, la CSF Speranţa Nisiporeni. În vara anului trecut a plecat la Granit Mikashevichi, în Belarus, grupare de care s-a despărţit după doar trei luni, iar în prezent nu are angajament.

Viktor Genev (28 ani, fundaş central, Bulgaria) – venit în septembrie 2015, plecat în ianuarie 2016, după 14 meciuri în tricoul „galben-albastru”. După Petrolul a mers la Dinamo Minsk, în Belarus, pentru ca, în septembrie 2016, să se întoarcă în Bulgaria, la Levski Sofia.

Din februarie a semnat cu Botev Plovdiv.

Fernando Velasco (32 ani, mijlocaş, Spania) – adus în toamna lui 2015, pentru a completa lotul, Velaso a bifat şase partide pentru „galben-albaştrii”, reuşind să înscrie de două ori.

A plecat în pauza de iarnă, jucând, de atunci, pentru CF Fuenlabrada, echipă din cel de-al treilea eşalon al fotbalului spaniol.

Giuseppe Prestia (23 ani, fundaş central, Italia) – venit în iarna lui 2016, Prestia şi-a reziliat foarte repede contractul, după doar cinci jocuri la Petrolul, în toate evoluând ca titular. A părăsit echipa, încă de la jumătatea lunii martie, pentru că nu şi-a primit banii.

Evoluează, acum, la Catanzaro, în „Lega Pro”, cel de-al treilea eşalon din Italia.

Romain Inez (28 ani, fundaş central, Franţa) – adus la începutul lui 2016, nici el n-a apucat finalul sezonului, reziliindu-şi contractul la jumătatea lui aprilie. A prins patru meciuri în tricoul Petrolului, două ca titular.

Startul sezonului 2016-2017 l-a găsit în Belgia, la echipa de al treilea eşalon Seraing United, cu care încă figurează sub contract, deşi n-a mai apărut nici măcar pe bancă din decembrie.

Fabrice Begeorgi (29 ani, fundaş stânga, Franţa) – venit în ianuarie 2016, Begeorgi a rezistat până la finele campionatului la Ploieşti, adunând 11 prezenţe în tricoul Petrolului şi un gol marcat, într-o partidă cu CSMS Iaşi.

Oricum, Petrolul a fost ultimul vârf al carierei sale, ţinând cont de faptul că, de la începutul stagiunii 2016-2017, Begeorgi a ajuns să joace în Andorra, pentru necunoscută grupare UE Engordany!

Ludovic Guerriero (32 ani, mijlocaş central, Franţa) – un alt transfer considerat drept interesant la acea vreme, dar care, până la urmă, n-a fost de niciun folos Petrolului. În urma lui Guerriero rămâne, în primul rând, penaltiul caraghios comis în chiar primul său joc oficial pentru ploieşteni, cel din deplasarea de la Craiova. În total, a strâns 12 prezenţe în tricoul „găzarilor”, având meritul de a fi rămas până la ultima etapă alături de „lupi”, deşi mulţi străini plecaseră înainte de finalul campionatului.

După Petrolul, pentru Guerriero au urmat câteva luni de vacanţă forţată, iar din noiembrie 2016 a semnat cu Pau FC, echipă care evoluează în „Championnat National”, cel de-al treilea eşalon valoric din Franţa.

Janko Pacar (26 ani, atacant, Elveţia/Croaţia) – a venit cu speranţe mari în ianuarie 2016, după ce jucase, anterior, la Servette Geneva, dar n-a reuşit să confirme la Petrolul. A jucat 14 meciuri pentru ploieşteni şi a înscris o singură dată, în victoria cu Poli Timişoara (3-2), rămasă ultima în istoria participărilor Petrolului în Liga I.

Din vara lui 2016 s-a întors în Elveţia, la FC Wohlen, în Liga a II-a, şi îi merge destul de bine acolo, având 7 goluri marcate în cele 19 prezenţe din acest sezon.

Michele Paolucci (31 ani, atacant, Italia) –părea a fi o adevărată lovitură dată, la începutul lui 2016, de Mario Nicolae, dar s-a dovedit a fi doar un alt mare eşec. Venit cu un CV fabulos, atâta vreme cât jucase ani de zile în Serie A, inclusiv la Juventus Torino, Paolucci aproape că s-a făcut de râs la Petrolul, punctând o singură dată în cele 12 meciuri jucate. A fost, însă, alături de Guerriero, Pacar şi Michael, printre puţinii străini aduşi în iarna lui 2016 care nu au dat bir cu fugiţii, rămânând şi jucând inclusiv în ultima etapă..

După experienţa nefericită din Liga I, în vara anului trecut s-a întors în Italia, la Catania, în „Lega Pro” (al treilea eşalon). Acolo unde a jucat până în ianuarie 2017, atunci când a semnat cu Ancona, grupare din acelaşi eşalon valoric.

Karim Ziani (34 ani, mijlocaş, Franţa/Algeria) – unul dintre cele mai răsunătoare transferuri realizate în fotbalul românesc, Ziani a ajuns la Petrolul într-o perioadă de apus a carierei sale, una ce a cuprins, printre altele, borne precum Olympique Marseille, VfL Wolfsburg sau naţionala Algeriei. Venit la începutul lui 2016, Ziani n-a reuşit să împiedice cu ceva declinul sportiv al Petrolului, iar cu două etape înainte de finalul sezonului şi-a luat zborul, după 14 meciuri în tricoul „găzarilor”.

De la începutul stagiunii 2016-2017, Ziani şi-a găsit refugiul la US Orleans, în eşalonul doi din Franţa, bifând 22 de apariţii pentru echipa aflată pe locul 17 în Ligue 2.

Marcos Michael (25 ani, atacant, Cipru) – un transfer absolut de neînţeles propus, la începutul lui 2016, de către Mario Nicolae, în condiţiile în care pe Michael nu-l recomanda absolut nimic dintr-o carieră petrecută cu preponderenţă la echipe modeste din Cipru. A fost, aşa cum nu era chiar de intuit, un eşec la Petrolul, bifând doar 11 apariţii şi nici un gol marcat.

Revenit, astă vară în Cipru, a semnat cu ASIL Lysi, echipă din eşalonul secund.