Joi, 28 Mai 2020

P Petrolul

12 octombrie 1966, zi unică în fotbalul românesc / FC Petrolul - FC Liverpool 3-1

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

12 octombrie 1966,o zi de referință în fotbalul românesc.Cu toate că au mai fost confruntări româno-engleze,recordul Petrolului nu a putut fi egalat.La acea dată, Petrolul a învins echipa britanică Liverpool, cu scorul de 3 -1, la Ploieşti într-un meci retur din turul 1 al Cupei Campionilor Europeni (actuala Champions League), în tur ploieştenii fiind învinşi cu scorul de 2 - 0.
De menţionat că în aceea perioadă, Liverpool era campioană campioanei mondiale, Anglia.
"Este una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa mea. Liverpool era campioană campioanei mondiale, o echipă garnisită cu toate vedetele acelor vremuri. Noi, o echipă din Est, care, la scorul de 3-1, la Ploieşti, a avut două penaltyuri neacordate de arbitrul rus al meciului", a declarat, pentru evz.ro, Mircea Dridea, (atacant în 1966 al echipei Petrolul Ploieşti).

De atunci nici o echipă românească nu a mai învins pe Liverpool, în nici o competiţie europeană sau meci amical, Petrolul rămânând singura din istoria fotbalului românesc, cu un succes în faţa cormonarilor.

 

Să ne aducem aminte cu mândrie
Pe 12octombrie 1966, în prezenţa a circa 20.000 de spectatori (aşa cum scria presa vremii), la Ploieşti, echipa locala Petrolul întâlnea în manşa retur, al turul 1 din Cupa Campionilor Europeni, campioana campioanei mondiale (Anglia), puternica grupare FC Liverpool.
Petroliştii au realizat surpriza şi au scris istoria, după ce au învins cu scorul de 3-1, prin golurile lui Moldoveanu (' 34), Boc (' 58) şi Mircea Dridea (' 64), pentru englezi înscriind Hunt (' 50).

Despre meci...
Meciul a început echilibrat, iar până în minutul 20 au lipsit fazele de poartă.
Prima ocazie de gol, a aparţinut " amfitrionilor" Pahontu i-a păsat perfect lui Mircea Dridea, acesta a centrat la Badea, dar şutul ultimului a fost respins de Lawrence în corner.
În minutul 31, englezii au avut şi ei prima oportunitate de gol, Kallaghan a şutat puternic de la 18 metri, mingea a trecut milimetric pe lângă poartă.
În minutul 34, ploieştenii au deschis scorul, prin Costică Moldoveanu, printr-o execuţie spectaculoasă .1 - 0 pentru Petrolul, la pauză.
La 5 minute după pauză (în minutul 50), Hunt a restabilit egalitatea, dupao gafă în lanţ, a defensivei ploieştene.
Petrolul a marcat pentru 2 -1, (minutul 58) Pahontu a executat foarte bine un corner, Boc s-a înălţat peste 3 fundaşi adverşi şi a marcat cu capul.
3-1 pentru prahoveni, s-a făcut în minutul 64, după o execuţie perfectă din lovitură liberă "marca " Mircea Dridea.
Putea fi 4-1, pentru Petrolul, însă, în minutul 72 arbitru central (rusul Lukianov), nu a acordat penalty pentru gazde, la un fault în careu a lui Yeats asupra lui Mircea Dridea.
Ultima ocazie importantă a meciului a aparţinut tot "petroliştilor", în minutul 77, Mircea Drideaa şutat puţin pe lângă poartă din poziţie excelentă.