Joi, 28 Mai 2020

I International

Final de aventură europeană pentru Tricolorul LMV Ploieşti / Autoeliminare!

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Debutantă într-o competiţie europeană inter-cluburi, echipa masculină de volei Tricolorul LMV Ploieşti a ratat dramatic calificarea în optimile de finală ale Challenge Cup. Ploieştenii au pierdut, la „setul de aur”, duelul cu portughezii de la Fonte Bastardo Azores, cedând printre degete o calificare pe care au avut-o, practic, la îndemână.

După 1:3 în Portugalia, în urmă cu o săptămână, Tricolorul a câştigat returul de la Ploieşti cu acelaşi scor, împingând, astfel, lupta pentru calificare în aşa numitul „set de aur”. De fapt, un mini-set, de departajare, ce se joacă până la 15 şi înaintea căruia totul se şterge, practic, cu buretele, contând doar cine are suflu mai bun pentru a duce până la capăt lupta din prelungiri.

Şansa a părut să fie, de la bun început, de partea elevilor lui Sergiu Stancu. Ploieştenii au speculat un joc ezitant al lusitanilor, oaspeţii părând să se conecteze greu la importanţa meciului, aşa încât primele două seturi n-au avut mare istoric, ambele fiind tranşate cu acelaşi scor de către amfitrioni: 25:22. Abia în actul trei portughezii au arătat că trăiesc, s-au impus cu 25:23 şi mai aveau nevoie de încă un set pentru a evita „prelungirile”. A urmat, însă, o demonstraţie de forţă a Tricolorului, un 25:13 în parţialul patru şi, astfel, un 3:1 care trimitea duelul în „setul de aur”, găselniţa inventată, de câteva sezoane încoace, de către Confederaţia Europeană pentru a departaja două echipe aflate la egalitate.

De la extaz la agonie

Tricolorul a plecat ca din puşcă în decisiv şi, pe serviciul lui Milivojevic, a pus patru puncte consecutive pe tabelă, totul părând să se transforme, astfel, într-o simplă formalitate. Cu atât mai mult cu cât ploieştenii au menţinut ştrocul, au schimbat terenurile la 8:4, iar totul era în grafic. Doar că, parcă din nimic, au apărut problemele. Portughezii au mutat inspirat, l-au readus pe teren pe coordonatorul titular, Pedro Rangel, trecut pe bancă din setul doi, şi au au căpătat mult mai multă forţă de atac după ce au schimbat „falşii”, Guerreiro intrând în locul lui Morais. Punct cu punct, Fonte Bastardo a recuperat terenul şi a reuşit să egaleze la 11, ba chiar să treacă în avantaj şi să defileze într-un final de set în care „tricolorii” n-au mai reuşit să se ridice de la podea, elevii lui Stancu fiind incapabili să înţeleagă cum şi de unde s-a pornit avalanşa contra lor, într-un moment în care nimic nu anunţa dezastrul.

S-a terminat, astfel, 15:12 pentru lusitani, cei care merg mai departe şi se pregătesc pentru o dublă cu Galatasaray Istanbul, în optimile de finală ale Challange Cup. Cât despre ploieşteni, dubla cu Fonte Azore, dincolo de experienţa dată de debutul într-o competiţie europeană, trebuie, însă, să le şi dea de gândit, mai ales asupra modului în care sunt gestionate momentele de final ale confruntărilor. Nu de alta, dar, în ultima lună, s-au pierdut meciuri ce păreau ca şi câştigate, cum ar fi returul cu SCM „U” Craiova, în Cupa României, tot în „setul de aur”, sau cel din campionat de la Caransebeş, după 23:19 în setul secund. Asta ca să nu vorbim şi despre jocul tur din Azore, acolo unde echipa lui Sergiu Stancu a condus cu 23:20 în actul patru, pierzând însă inexplicabil, lucru care i-a anulat mare parte dintre şansele de a-şi continua aventura europeană.

 .....................

Tricolorul LMV Ploieşti – Fonte Bastardo Azores 3:1 (25:22, 25:22, 23:25, 25:13), 12:15 în „setul de aur”

Tricolorul: Carrasco, Milivojevic, Riabukha, Grigoraş, Voinea, Aleksic. Libero: Skundric. Au mai jucat: Ghimeş, Farcaş, Centelles. Antrenor: Sergiu Stancu.

Fonte Bastardo: Rangel, Caique, Johnson, Morais, Rhein, Pollock. Libero: Teixeira. Au mai jucat: Monteiro, Guerriero. Antrenor: Joao Miguel Jose.

Au arbitrat: Bulent Bozkurt (Turcia) şi Audrius Gargasas (Lituania).