Luni, 13 Iulie 2020

I Intern

”Din 2019-2020 cu siguranță se va concretiza” / FRF și LPF agreează sistemul cu 16 echipe în Liga 1

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Liga 1 se joacă în actualul sistem, cu 14 formaţii şi play-off şi play-out, din sezonul 2015-2016. Până în 2015, prima ligă s-a disputat cu 18 echipe la start, care jucau fiecare cu fiecare, tur-retur, 34 de etape.

Prima ligă din România s-a jucat ultima dată într-un sistem cu 16 echipe în sezonul 2005-2006, la finalul căruia s-a făcut trecerea la 18 formaţii.

Următoarele două sezoane se vor disputa tot cu 14 echipe. ”Avem încă 14 cluburi în Liga I, iar asta se va păstra momentan. Așa a fost votat, dar au fost discuții în cadrul Comitetului Executiv pentru schimbarea sistemului, atât pe sistemul de 14 echipe și adaptarea unui nou sistem de 16 echipe din 2019-2020. Cu siguranță se vor concretiza. Este posibil să avem 16 echipe din 2019-2020, este o variantă agreată atât de Federație cât și de Ligă”, a declarat Emilian Hulubei, președintele AFAN-ului în cadrul emisiunii de azi Digi Sport Matinal. Această schimbare ar reprezenta și sanșa unor formații cu tradiție în fotbalul românesc să revină pe prima scenă. ”Vedem Rapidul, Universitatea Cluj, Petrolul, Oțelul, echipe care încearcă să-și revină. Unele dintre aceste echipe, aceste branduri sunt deja în Liga a treia. Sunt echipe cu suporteri care pot reveni în Liga I”, a mai adăugat acesta.

Schimbarea este susținută la rândul lui de Răzvan Burleanu. Președintele FRF n-a renunţat la ideea modificării sistemului competiţional al Ligii 1 și a anunțat că va propune trecerea la un sistem cu 16 echipe din sezonul 2019-2020. "Actualul contract pentru drepturile de televizare expiră la final de sezon 2018-2019. Apoi, vom propune un sistem cu 16 echipe. Ca administrație a Federației ne-am asumat ca obiectiv ca în toamna acestui an să prezentăm în detaliu acest sistem competițional. S-au căutat mai multe variante pentru dinamizarea Ligii 1. S-a ajuns la concluzia că profilul suporterului român este cel care susține echipa la victorie. De aceea ne-am dorit unele modificări, dar nu au fost acceptate. În toamnă o să prezentăm toate detaliile. Avem exemplele din Danemarca şi din Bulgaria, unde miza din play-out este şi ea importantă. De exemplu, primul loc ar disputa un baraj pentru cupele europene cu ultima echipă care se află pe locul de cupe europene în play-off. Ne-am uitat pe audienţe şi pe numărul de spectatori şi am văzut că la jocurile din play-off interesul a fost foarte mare, iar în play-out spre 0. Trebuie să găsim soluţiile necesare pentru că altfel nu poate fi mărit sau măcar menţinut nivelul preţului obţinut din vânzarea drepturilor TV", a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

Şeful Federaţiei a mai oferit un motiv pentru care va propune schimbarea sistemului competiţional.

"Am considerat investițiile în infrastructura fotbalistică ce se vor face în următorii ani. Am văzut acest baraj de la Liga a IV-a la Liga a III-a. Avem în același timp misiune pe care o avem ca Federație: să facem tot ce e posibil pentru a susține revenirea în fotbalul de elită a acestor branduri uriașe. Printr-un Comitet de Urgență vom aplica un regulament de organizare. Vrem să nu se mai intervină cu modificări asupra ROAF-ului pe o perioadă mai lungă", a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

digisport.ro