Vineri, 10 Aprilie 2020

I Intern

Liga Profesionistă de Fotbal propune un nou format în Liga 1

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

LPF propune un nou sistemul competiţional din Liga 1 şi ia în calcul trecerea la sistemul folosit în campionatul din Danemarca, forul condus de Gino Iorgulescu primind o propunere din partea unei firme olandeze.

Liga a emis un comunicat prin care a invitat specialiştii să analizeze schimbarea actualului sistem din Liga 1, iar proiectul înaintat pare unul destul de interesant, firma olandeză venind cu o variantă în care pe prima scenă vor evolua tot 14 echipe. La fel ca în actualul sistem, primele şase vor juca în play-off, urmând ca restul de opt să joace în play-out.

Diferenţa faţă de actuala formă de organizare se face, în propunerea trimisă de firma olandeză, la unul dintre locurile de Europa League. Astfel, în play-out ar urma ca cele opt echipe să fie împărţite în două grupe a câte patru, iar primele două formaţii din fiecare grupă vor intra în cursa pentru un loc în cupele europene. Cum? Locul unu din prima grupă va juca împotriva locului secund din a doua, iar câştigătoarea grupei a doua o va înfrunta pe ocupanta locului al doilea din prima. Apoi, câştigătoarele vor evolua într-o finală, iar echipa care se va impune va mai juca un meci de baraj, contra echipei de pe ultimul loc din play-off care asigură locul în Europa.

Mai jos, comunicatul emis de LPF:

"Sistemul competiţional danez se desfăşoară în mai multe faze, după cum urmează:

Faza I – sezonul regulat în care fiecare echipă joacă 2 meciuri, acasă şi în deplasare, cu celelalte echipe participante la competiţie. Această fază cuprinde 26 de etape a câte 7 jocuri fiecare.

Faza a II-a – cuprinde sezonul playoff şi playout. În playoff vor participa echipele clasate pe locurile 1-6 la finalul sezonului regulat, în timp ce în playout vor participa echipele clasate pe locurile 7-14 la finalul sezonului regulat. Aceste echipe vor fi împărţite în două grupe a câte 4 echipe.

Faza a III-a – cuprinde jocurile de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League şi jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării.

În cadrul acestui sistem, nu intervin modificări semnificative asupra playoffului, cu toate că în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League va fi implicată şi o echipă din play-off”, se arată în comunicatul emis de LPF.

Echipele clasate pe primele două locuri din fiecare grupă (A şi B) se vor califica în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League. Această fază cuprinde următoarele jocuri care se vor disputa în sistem tur-retur:

- echipa clasată pe locul 1 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 2 din grupa B;

- echipa clasată pe locul 2 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 1 din grupa B;

- câştigătoarele celor două meciuri de mai sus, joacă între ele pentru accederea în cadrul ultimului meci din această fază;

Câştigătoarea meciului de mai sus, va disputa un singur joc cu echipa clasată pe ultimul loc de Europa League din playoff (de exemplu, pentru sezonul 2018 – 2019 locul 3 din playoff).

Tot în faza a III-a se vor disputa şi jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării, în sistem tur-retur, după cum urmează:

- echipa clasată pe locul 3 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 4 din grupa B;

- echipa clasată pe locul 4 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 3 din grupa B;

Echipele care pierd meciurile de mai sus, vor retrograda în Liga 2, în timp ce echipele câştigătoare vor juca un alt meci, în sistem tur-retur, pentru menţinerea în Liga I. Echipa câştigătoare a acestui joc va rămâne în Liga I, în timp ce echipa care pierde acest joc va disputa un meci de baraj, tot în două manşe, pentru evitarea retrogradării, cu ocupanta locului 3 din Liga 2”, se arată în comunicatul Ligii.