Duminică, 09 August 2020
Sâmbătă, 15 Noiembrie 2014 02:00

Doar ghinionul ne poate fura calificarea.

În mod normal, cu dublă victorie în faţa celor din Feroe şi încă 6 puncte, cele mai grele, acasă cu Grecia şi Finlanda, România nu mai poate rata locul 1 sau 2. Chiar şi dacă se vor câştiga doar 4 puncte pe traseul Irlanda de Nord (d) - Ungaria (d) - Grecia (a) - Finlanda (a), şansele de a prinde o poziţie calificantă sînt majore.

Rezultatele de aseară din grupa României, au conturat deja o cursă în trei pentru ocuparea primelor două locuri calificante la Euro 2016: România, Irlanda de Nord şi Ungaria. Asta pentru că eşecul incredibil suferit pe teren propriu de Grecia în faţa feroezilor îi scoate complet din calcule pe eleni, care au un singur punct după primele patru meciuri, cu trei eşecuri consecutive la Atena! Iar Finlanda va rămîne, probabil, cu rolul mic de a încurca celelalte echipe.

Cu 10 puncte la activ şi cu alte 6 potenţiale din "dubla" cu Feroe, "tricolorii" ar mai putea rata calificarea numai în cazul unui cataclism.

Versiunea optimistă
1. În mod normal, dacă obţin încă 6 puncte la partidele de acasă, cu Grecia şi cu Finlanda, dar cu înfrîngeri în Irlanda de Nord şi Ungaria, România ar ajunge la 22 de puncte. Chiar dacă Irlanda de Nord ar putea tinde spre acelaşi nivel, fiindcă mai are patru partide acasă şi o deplasare în Finlanda, pentru maghiari ar fi complicat să ne mai depăşească şi să ne trimită pe locul trei. Ar trebui, în primul rînd, să bată România la Budapesta şi apoi să mai aducă măcar alte 9 puncte din patru partide complicate: acasă cu Grecia şi deplasare în Finlanda, Irlanda de Nord şi Grecia. Mai degrabă SF decît variantă posibilă!

Scenariul pesimist
2. Şi dacă am mai lua doar 4-5 puncte în patru meciuri, am fi la nivelul de 20-21 de puncte. Istoricul preliminariilor trecute, cele pentru CM 2014, arată că n-a existat nici o formaţie cu acest punctaj care să nu fi obţinut măcar locul secund în grupa de calificare. Ceea ce ar fi suficient pentru a ne asigura biletele la CE 2016. Practic, dacă am lua un punct în Irlanda de Nord sau, cu precădere, în Ungaria, şi am păstra astfel distanţa faţă de una dintre cele două rivale periculoase, ne-am putea permite apoi "aroganţa" de a cîştiga un singur joc dintre cele două rămase de disputat acasă, cu Grecia şi Finlanda, spre finalul campaniei.

"În mare parte sîntem calificaţi, dar trebuie să rămînem concentraţi pentru a nu păţi şi noi precum Grecia!"
Anghel Iordănescu, selecţioner România

Clasament Grupa F:
1. România 6-1 10p
2. Irlanda de Nord 6-3 9p
3. Ungaria 4-3 7p
4. Finlanda 4-5 4p
5. Insulele Feroe 2-6 3p
6. Grecia 1-5 1p