Sâmbătă, 25 Ianuarie 2020
Marți, 14 Octombrie 2014 03:00

Frica de fotbal naste deziluzii

Ca de obicei, în jurul televizorului, echipat cu chipsuri , aşezat la un metru de televizor, aşteptăm cu nerăbdare deznodământul “aprigei” bătălii, consumată de această dată şi pe terenul de fotbal, nu numai sub formă declaraţiilor politice.

Imediat după a două repriză , deci la finalul meciului, am avut senzaţia că am văzut două meciuri diferite. Culmea e că oricât de mult mi-aş fi dorit , sunt şi eu român, îmi plac scuzele şi posibilitatea de a pasă vină, poate mai mult decât îi place lui Tănase să paseze mingea, nu găseam o scuză plauzibilă pentru care nu am marcat şi al doilea gol, cum de altfel nu pot pricepe cum au putut aceşti jucători să cedeze în halul asta, în favoarea unei echipe care a avut mai multe cartonaşe galbene decât şuturi pe poartă.

Piţurcă nu e de vină, el şi-a făcut datoria vis a vis de criteriile în urmă cărora a făcut convocarea cât şi titularizarea. Totul a mers impecabil până în momentul ieşirii lui Sânmărtean, înlocuit cu Tănase.

Motivele acestei înlocuiri le-am intuit şi noi, Sânmărtean are o vârstă, o toleranţă la efort, era limpede că urmă să fie schimbat şi, cu toate eforturile de a înţelege mesajul tactic transmis prin intrarea lui Tănase, de altfel mijlocaş ofensiv, echipa a oferit posibilitatea unei Ungarii mediocre, rudimentare, fără expresivitate în joc şi mai ales fără imaginaţie, să înscrie un gol care dacă nu ar fii venit, pe fondul unui joc la aceeaşi intensitate că în prima repriză, practicat de noi bineînţeles, ne-ar fi adus încă 3 puncte preţioase în drumul nostru către europene.

Goian nu reprezintă motivul insuccesului, oricât de mult ar vrea Piţurcă să mascheze jocul prost făcut de Chipciu şi Tănase(atunci când a intrat). Un joc mediocru a făcut şi Chiricheş care a avut noroc cu impotenţa în exprimare a adversarului în câteva momente cheie ale meciului, aproape pierzând mingea în jumătatea noastră de teren. Nici Hoban şi nici Maxim nu au dat randamentul aşteptat, cel din urmă ,fiind speculat că şi rezervă înainte de începerea meciului.

Este greu de digerat că în minutul 81, România trimitea mingea în careul advers fără intenţie de joc, ci că la fotbal american, degajând terenul. Este foarte greu de digerat atitudinea asta cu capul în pământ a lui Tănase la momentul paselor, lipsa asta de logică, asta trădează în ochii adversarului. Se poate citi disperarea şi frică de joc şi atunci, nu faci altceva decât să îi încarci bateriile şi să îl faci să vină după ţine, mai hotărât şi mai curajos.

Dar cu toate astea, raportat la selecţie, fără doi absenţi care au jucat exemplar în meciul cu Grecia, anume Tamas şi Marica, titularizarea a fost făcută că la carte. Bun, şi acum?...Azi  în Finlanda ce facem?, putem juca cum am făcut-o în prima repriză tot meciul, putem lega două pase fără Sânmărtean în teren ?, pentru că nu va putea duce mai mult decât a făcut-o în meciul de aseară.

Poate Chipciu va fi mai prezent iar Chiricheş mai atent, poate vom încerca să ne punem la punct odată pentru totdeauna cu pregătirea asta fizică care nu există din punctul meu de vedere. Ne aşteptăm în continuare la mult mai multe de la Alexandru Maxim dar şi de la Ovidiu Hoban.

Trebuie felicitat Rusescu dar şi Raţ, alături de Sânmărtean au făcut un meci bun.

Am citit în vocile formatorilor de opinie o urmă de dezamăgire aseară şi îi înţeleg perfect. Nu am înregistrat un insucces în meciul cu Ungaria, nu de asta suntem supăraţi acum, suntem dezamăgiţi de jocul echipei care dacă va ajunge la europene , va întâlnii formaţii care vor da cu noi de pământ şi ne vor trimite acasă ruşinaţi de propria umbră.