Joi, 28 Mai 2020
Luni, 13 Octombrie 2014 03:00

FRF a reziliat contractul cu firma de pază BGS

BGS, firma ce trebuia să asigure liniştea şi ordinea în interiorul Arenei Naţionale la partida dintre România şi Ungaria, a fost "concediată" de Federaţia Română de Fotbal.
Înţelegerea dintre cele două părţi a fost ruptă, după ce angajaţii firmei de pază au acţionat agresiv împotriva suporterilor români, iar în cazul celor maghiari nu a existat nici un fel de reacţie.

Comunicatul oficial:

"În urma incidentelor petrecute la meciul România–Ungaria între agenţii BGS şi unii suporteri, dorim să prezentăm în cele ce urmează poziţia oficială a societăţii noastre:

1. Toate imaginile foto/video vor fi analizate, iar agenţii BGS care au facut exces de zel vor fi sancţionati.

2. Declanşarea evenimentelor din peluze au avut ca origine unele grupuri de suporteri ale echipelor Steaua, Dinamo, Petrolul cît şi gruparea cunoscută sub denumirea “Honor et Patria”. Galeria Dinamo Sud a atacat galeria maghiara, membrii galeriei Stelei s-au bătut între ei, galeria echipei Petrolul a lovit cîţiva agenţi de securitate, iar cei de la “Honor et Patria” au aruncat la propiu 2 agenţi de securitate BGS peste balustradele de protecţie. De asemenea, numeroşi membri ai acestor grupări au introdus pe stadion materiale pirotehnice (petarde/torţe) pe care le-au folosit pe durata întregului meci aruncîndu-le către agenţii de ordine, pe teren şi dintr-o zonă în alta a peluzelor. Aceste materiale sînt de mici dimensiuni, iar, din informaţiile pe care le-am primit ulterior meciului, am aflat că au fost introduse pe stadion ascunse în lenjeria intimă, legea nepermiţîndu-ne percheziţia corporală amanunţită, ci doar un control sumar. Aceste grupări au vandalizat mobilierul stadionului (scaune), folosind bucăţile rupte pe post de proiectile îndreptate de asemenea către agenţii de ordine şi jandarmi. Unele dintre proiectile au făcut victime, rănind atît membri ai forţelor de ordine, cît şi spectatori.

3. Conform legii 10/2012 “ serviciul de asigurare a ordinii şi siguranţei în incinta arenelor sportive, se prestează de către societăţile specializate de pază şi protecţie sau de către Poliţia Locală”. În baza acestei legi, a contractului şi a planului de pază, considerăm îndreptăţită implicarea agenţilor BGS în păstrarea sau restabilirea ordinii şi siguranţei în tribune.

În încheiere, supunem atenţiei cîteva aspecte: - De ce întotdeauna conflictele cu toate forţele de ordine (nu doar BGS) pornesc din zona peluzelor, cauzate de aceleaşi grupuri de suporteri care se autointitulează –ultras? - Cum este posibil ca în restul stadionului să fie păstrată ordinea şi să nu existe niciun fel de incidente? - De ce întotdeauna huliganii ajung să fie victimizaţi, chiar şi în contextul în care încalcă legea în mod flagrant şi repetat, provocînd daune materiale, fizice, sportive şi morale întregii Românii? - Ia cineva în considerare reacţia zecilor de mii de spectatori care cer evacuarea şi stoparea huliganilor?

Luînd în considerare cele de mai sus, lacunele legislative, presiunea mediatică şi reacţia Federaţiei Române de Fotbal, în urma incidentelor petrecute la meciul de fotbal România-Ungaria, societatea noastră a ales să rezilieze unilateral contractul de prestări servicii încheiat cu FRF începînd cu data de 27.10.2014. Am luat această decizie, convinşi fiind că am făcut tot posibilul să respectăm legea şi să menţinem în cadrul meciurilor, climatul de linişte şi ordine pentru zecile de mii de suporteri, nu pentru o mîna de huligani".