Vineri, 14 August 2020
Sâmbătă, 11 Octombrie 2014 03:00

Lupul îşi schimbă părul, dar năravul...

Fără vreo aluzie directă la suporterii petrolisti , vom revenii la aceştia cât de curând, am senzaţia că am mai văzut filmul ăsta în care toate reţelele de socializare, formatorii de opinie fie ei media trimit suporterii către pacifism şi înţelegere.
Am început cu Gazeta, la fel ca în fiecare zi, am citit despre numărul impresionant de suporteri anunţaţi pentru diseara  pe Arena Naţională, precum şi despre îngrijorarea cu privire la scandările rasiste, comportamente neadecvate, insulte, poate chiar şi între noi nu neapărat împotriva ungurilor.
Am continuat cu DigiSport.ro acolo unde despicarea firului în patru constituie temelia jurnalistică pe probleme de sport a tuturor moderatorilor, dar şi a invitaţilor, care, tot jurnalişti, admiteau riscurile iminente de sancţiuni drastice la adresa noastră.
Cu UEFA şi FIFA nu te joci, asta par să uite românii când intră pe stadion, ceea ce pare să se confunde cu o stare de prostie generală, mai ales ţinând cont de pedigree-ul în materie de civilizaţie cu care ne lăudăm.
Nu am fost niciodată pe stadioane fără dorinţa sinceră de a insultă, de ce ne-am oprii acum?... nu am înţeles niciodată de ce forurile fotbalului la nivel mondial şi european nu admit astfel de comportamente şi mai ales nu am înţeles rostul investiţiilor mai marilor fotbalului continental, în campanii de promovare a egalităţii rasiale, a promovării şi a conştientizării fiecăruia dintre noi asupra egalităţii în drepturi, în primul rând ca şi cetăţeni. Este adevărat, cu ungurii e mai greu să te abţii, mai ales când nu ştii exact de ce anume trebuie să strigi împotriva lor, folosind limbaje triviale, dar ştii că trebuie să o faci...1- pentru că sunt unguri şi 2- pentru că... unguri.
Aici nu e vorba de unguri, e vorba de ocazia să acţionăm conform stării naţionale, să ne arătăm “muşchii” încă odată sfidând reguli, pentru ca la noi nu au fost niciodată respectate.
Aş propune conducerii ligii să noteze intr’un carneţel, la un meci Steaua – Dinamo să zicem, ce consideră dumnealor că se pot clasifica drept injurii, rasiale sau de orice fel, după care să treacă o fugă prin regulament şi prin istoria recentă a legislaţiei forului de conducere a fotbalului românesc şi să ne spună cam ce pedepse se impun? când le-au aplicat ultima dată? Şi ce cred dânşii că ar trebuii făcut pentru că “suporterii” care vin numai să se scandalizeze şi să înjure, să nu mai poată avea acces la stadion.
Vom avea un meci în care vom pierde la capitolul civilizaţie, nu vom avea galerii scandând pentru echipa favorită ci galerii scandând trivial împotriva rivalilor, iar eu, sincer, cred că aici este problema.
 
 
                                                                 Alexandru Oprea